Havuz Nasıl Yapılır?
Havuz sistemleri, kullanım amaçlarına göre faklı teknik ve yöntemler kullanılarak yapılır. Dekorasyon amaçlı kullanılan havuzlar süs havuzu olarak tanımlanır ve küçük havuzlardır. Yüzme havuzları ise alanın yapısına göre farklı büyüklüklerde olabiliyor. Havuz yapılmak istenildiği zaman ilk önce zemin etüdünün iyi yapılması gerekiyor.
Havuz alanı kazılır ve belirlenen standartlara uygun malzemelerle zemin ve duvar yapısı oluşturulur. Havuz iskeleti oluşturulduktan sonra izolasyon işlemleri ile kaplama işlemleri tamamlanır. İç desen ve dekorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra su doldurulmaya ve havuzlar kullanılmaya başlanır.
Süs Havuzu Nasıl Yapılır?
Süs havuzları daha çok açık alanlarda yapıldığı için hijyen ve güneş ışığı koruma gibi kurallar aranmıyor. Süs havuzları, tamamen dekorasyon amaçlı yapılıyorsa, suyun kendi kendini yenilemesi yeterli olacaktır. Farklı genişlik ve derinlik ölçülerinde yapılan süs havuzları için ışıklandırma yapılabiliyor. Havuz yapısında su sızdırmaz malzemeler kullanılır ve iyi bir izolasyon yapılır. Süs havuzlarının boyutları küçük olduğu için yapımı daha basit ve maliyetleri daha düşüktür.
Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?
Yüzme havuzları için belirli standart ölçüler vardır. Havuz boyutları 15 m – 25 m arasında değişirken, derinlikleri 0.30 m ile 1.80 m arasında değişiyor. Yazlık ve bahçe gibi alanlara yapılacak olan yüzme havuzlarının güneş ışığından uzun süre faydalanması gerekiyor. Bunun için yapılacak alanın doğru seçilmesi gerekiyor.
Havuzun kaç kişilik olacağına göre ölçüleri belirlenir ve derinlik yapısına, su tahliyesine göre havuz alanı kazılır. Havuz duvarları sağlam olacak şekilde inşa edilir. En son izolasyon işlemleri ve üzerine havuzu daha iyi gösterecek dekorasyon çalışmaları yapılır. Yüzme havuzlarında, suyun hızlı boşalmasını sağlayacak sistemler kullanılır ve yapım sırasında bu sistemler yerleştirilir. Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra su doldurulmaya başlanır.
Havuz Yapımındaki Önemli Faktörler
Havuz türü yapımlarında birçok konu göz önünde bulundurulmalıdır. Havuzlardan her yaşta insanlar faydalanabildiği için kullanılan malzemelerin herhangi bir zarar vermemesi gerekiyor.
Havuz yapımındaki önemli faktörler şunlardır:
- Havuz iç izolasyonunun kalitesi,
- Havuz duvarlarında çatlakların olmaması,
- Havuz içinin cam mozaik ile kaplanması,
- Mekanik tesisatın güvenli olması,
Havuz yapımında gerekli işlem adımlarına ve işlem yöntemlerine dikkat edildiğinde, güvenli ve sağlam bir havuza sahip olunur.
Havuz Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Havuzların sağlam ve uzun ömürlü olabilmesi için bazı kurallara dikkat edilmelidir. Havuzlar yapıldığında, kullanılan sıva ve izolasyon malzemeleri tamamen kuruduktan sonra su doldurulmalıdır. Her zaman hijyen kurallarına uygun olmalıdır. Yapılan izolasyonlar, mekanik sistemleri su temasından korumalıdır. Havuz türüne göre malzeme seçimi yapılmalıdır.
Havuz Yapım Süreci
Havuz yapım süreçleri, yapılacak havuz türüne göre değişiyor. Havuz içerisinde beton malzemeleri kullanıldığı için işlemler ortalama 10 – 12 gün sürebiliyor. Havuz projesi hazırlandığında, havuzun kullanım amacına göre kaliteli yapı malzemeleri belirlenir ve temin edilir. Havuz yapımı tamamen tamamlandıktan sonra izolasyon malzemelerinin tamamen kuruması beklenir.