Havuz Çeşitlerine Göre Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?
Kirli havuzlar birçok sorunu beraberinde getirse de hem yaz hem de kış aylarında havuz heyecanını hiçbir şey bastıramaz. Düzenli olarak havuz temizliği yapmak zor olsa da keyifli bir yaz tatili için bakım ve temizlik şarttır. Genellikle yaz aylarında ilgi gören havuz sezonu, kış mevsiminde de tercih edilebiliyor. Mevsim ne olursa olsun havuzların bakımı çeşidine özel olmalıdır. Her havuz çeşidine aynı bakımı uygulamak doğru olmaz.
Açık Yüzme Havuzu Bakımı
Eğlence ve spor amacıyla kullanılan açık yüzme havuzlarının hijyeni önemli bir husustur.
Açık yüzme havuzunun bakım aşamaları şu şekilde olmalıdır:
- İlk olarak havuzda bulunan kıl, çöp gibi kaba kirleri uzaklaştırın.
- Havuzun duvarlarını ve dibini uygun kimyasallarla temizleyin.
- Pompa sepetlerini boşaltın.
- Havuzun kireç kalıntılarından ve kirlerden temizliğine emin olduğunuzda özel geliştirilmiş kimyasallar kullanarak suyun berraklığını koruyun.
- Havuzun pH ve kimyasal değerlerini kontrol ederek uygun ayarlamaları yapın.
- Açık yüzme havuzu bakımı ve temizliği günlük, haftalık ve aylık olacak şekilde düzenli olarak yapılmalıdır. Bununla birlikte 6 ayda bir suyun değiştirilmesi gerekir.
Olimpik Havuz Bakımı
Olimpik yüzme havuzlarının bakımında yaygın olarak kullanılan kimyasalların başında klor gelir. Suyun mikrobunu kıran bu havuz kimyasalına ek olarak pH düşürücü, yosun giderici, topaklayıcı gibi maddeler de kullanılır.
Olimpik havuzlar genellikle büyük olduğu için suyunu tamamen değiştirmek mantıklı bir işlem olamayacaktır. Bu yüzden duvar, dip ve su temizliğini kusursuz yapmak gerekir. Kaliteli, marka ve etkisi kanıtlanmış havuz kimyasallarını doğru tekniklerle uyguladığınız zaman başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
Termal Havuz Bakımı
Termal havuzların bakım ve temizliğini brom kimyasalı ile yapmak gerekiyor. Aksi takdirde çok fazla insan sirkülasyonu olan bu havuzlar sağlık açısından büyük risk oluşturur. Termal havuzlarda suyun ph değerini korumak ve yosun oluşmasını önlemek için doğru ürünler tercih edilmelidir.
Bu sular genellikle mineral bakımından zengin olduğu için temizliği ayrı bir öneme sahiptir. Kimyasal temizleme ve filtrasyon işlemlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Termal suyun kalitesi kadar havuzun ve çevresinin temizliğine de dikkat edilmelidir.
Terapi Havuzu Bakımı
Alternatif tedavide kullanılan terapi havuzları fizik tedavi merkezlerinde büyük ilgi görüyor. Suyun gücünden yararlanarak tedavi etmeyi sağlayan bu havuzlarda gerekli filtrasyon koşulları sağlanmalıdır.
Özel sıcaklık değeri, pH ve suyun hijyeni ihmal edilmemelidir. Terapi havuzlarında kademe ve merdivenler bulunduğu için buraların yosundan arındırılmış olması gerekiyor. Bu da sadece bakım ve temizliği düzenli yapıldığı takdirde mümkündür. Havuzun suyu, astarı, iç duvarı, filtre ve geri dönüş sistemleri doğru havuz kimyasalları ile temizlenmelidir.
Süs Havuzu Bakımı
Çevre düzenlemesinde önemli bir yere sahip olan süs havuzlarının bakımı ve temizliği estetik olarak ayrı bir yere sahiptir. Daha çok çevresel atık ve tozlarla kirlenen bu havuzların temizliği yapılmazsa kötü bir görünümün yanı sıra hoş olmayan koku ve rahatsızlıklara da neden olabilir.
Süs havuzunun bakımını yapmaya kirlenmeye neden olan atıkları süzgeç yardımıyla uzaklaştırarak başlayabilirsiniz. Daha sonra oluşan yosun ve dibe çöken atıkları yine uygun ekipmanlarla uzaklaştırın. Suyun berraklığını sağlamak ve yosunlaşmayı önlemek için de kimyasallar kullanabilirsiniz.