Betonarme Havuz Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey
Perdeleri ve temeli beton ile çeliğin birlikte kullanılmasıyla yapılmış havuzlara betonarme havuz denir. Bu havuzlar skimmer sistemli olabileceği gibi üstten taşmalı da olabilir. Betonarme havuzlar oldukça kuvvetlidir. Güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Diğer havuz çeşitlerine göre yapımı ve inşası da oldukça meşakkatlidir. İşte betonarme havuz hakkında bilmeniz gereken 10 şey…
Özelleştirilebilir
Etkileyici fonksiyonlara sahip olan betonarme havuzlar özelleştirilebilir bir yapıdadır. Özellikle büyük ve derin havuz tercihi için mükemmel bir seçenektir. Özel bronzlaşma çıkıntıları ve eğlenceli şekillerle tasarlanmaya müsaittir. Üstelik bu tasarımlar için servet ödemenize gerek yok.
Yapım Süresi
Betonarme havuzlarının yapımı diğerlerinin aksine daha uzun sürebilir. Bu süre 3 aydan 6 aya kadar uzayabiliyor. Örneğin ilkbaharda yapımına başladığımız betonarme havuzu ancak öbür yaz kullanabilirsiniz.
Maliyet
Betonarme havuzun maliyeti oldukça yüksektir. Başlangıçta kullanılan malzemelere ek olarak yüksek kimyasal kullanımı, elektrik ihtiyacı, asit yıkamaları ve yeniden doldurma işlemleri gibi faktörler maliyeti daha da arttırır. Yapımı kadar bakımı da ciddi maliyet ister. Ortalama 10 yılda bir yaklaşık 25 bin dolardan fazla masraf çıkarabilir.
Dayanıklılık
Betonarme havuzlar inanılmaz derecede dayanıklıdır. Sıva yüzeyi güçlüdür. Keskin nesnelerden kaynaklanan hasarlar bu havuzda endişeye neden olmaz. İçerisinde paslanıp delinebilecek kısımlar bulunmaz.
Kullanım Ömrü
Kalitesi ve kullanım ömrü yüksek olan betonarme havuzları uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Fakat olası sorunların zamanında çözümlenmemesi ve bakımlarının düzenli yapılmaması bu süreyi kısaltır.
Bakım
Betonarme havuzlarda kir ve alglerin gözenekli betona kolayca gömüldüğü görülür. Bu yosunların temizlenmesi oldukça zahmetlidir. Bu yüzden betonarme havuzların haftada bir çelik fırça ile fırçalanması önerilir. Alçı lekeleri, sıvalar, çatlaklar ve pullar da bakım gerektirir.
Yosun
Yosunlar genel olarak havuzların baş belası sorunları arasında yer alır. Eğer betonarme bir havuz kullanıyorsanız yosunlar iki kat daha fazla canınızı sıkabilir. Yüzeyi astarlı olmayan gözenekler arasına yerleşen yosunları temizlerken profesyonel desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Her seferinde saatlerce yosunu temizlemek yerine işinde uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.
İç Yüzeyi
Betonarme havuzlarda yüzeyde sıva kullanılır. Pürüzlü olan yüzeyler genellikle ayaklarda kabarmaya veya ağrıya neden olabilir. Bu yüzden betonarme havuzlarda su ayakkabısı giymek daha yararlı olacaktır. Sert ve rahatsız edici iç yüzeyi bir miktar pürüzsüz hale getirmek mümkündür.
Havuz Kimyasalları
Havuz kimyasalları temizlik açısından büyük öneme sahiptir. Betonarme havuzlarda ise havuz kimyasalların önemi daha da artar. Yüze içerisinde gömülen atıkları ve yosunları temizlemek için daha çok kimyasala ihtiyaç duyabilirsiniz.
Elektrik Enerjisi
Pompa ve filtre sistemi için ihtiyaç duyulan enerji betonarme havuzlarda daha yüksektir. Sirkülasyonu ve filtrelemeyi sağlayan sistem normalden daha fazla çalışır. Dolayısıyla betonarme havuzlar yıllık enerji faturanızı bir miktar yükseltebilir.